Heb je deze fabel over beha’s al gehoord?

Het zal je niet ontgaan zijn: het is weer oktober, de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen ermee te maken – dat is enorm veel! Regelmatig je borsten onderzoeken is de beste manier om een knobbeltje snel op te sporen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Fabeltje
Helaas duiken er nog steeds regelmatig verhalen op dat je borstkanker zou kunnen krijgen van het dragen van een beha. Er schijnt namelijk ooit een onderzoek te zijn geweest waaruit dit zou blijken. Dat onderzoek is in inmiddels door talloze deskundigen aan flarden geschoten: het blijkt echt onzin te zijn. Mocht je één dezer dagen dus weer zo’n berichtje voorbij zien komen, dan weet je dat het een fabeltje is.

Zo zit het echt
In 2014 is er een onderzoek gedaan door een Amerikaans kankercentrum onder 1500 vrouwen. Daarin werd aangetoond dat er geen enkel verband is tussen het dragen van een beha en het krijgen van kanker. Het maakt niet uit of je wel of geen beha draagt, of je erin slaapt, en of je kiest voor beugels of niet: het kan allemaal geen kwaad. Mocht je één dezer dagen dus weer zo’n berichtje voorbij zien komen, dan weet je dat het een fabeltje is.


Zonder beha?
Echt niet! Hoe het dan toch komt dat borstkanker zo vaak voorkomt? Bekende risicofactoren zijn onder andere alcohol, op latere leeftijd kinderen krijgen en geen (of kort) borstvoeding geven. Daar heeft het dragen van een beha dus helemaal niks mee te maken. Gelukkig maar: want voor vrouwen met een grotere cupmaat is behaloos door het leven gaan gewoon geen optie.